Spomenik dr. Franji Tuđmanu

Dr. Franjo Tuđman bio je počasni građanin Škabrnje, a središnji trg u Škabrnji nosi njegovo ime Trg dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika. Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji nalazi se i veličanstven spomenik dr. Franji Tuđmanu, rad poznatoga hrvatskog kipara Kuzme Kovačića. Spomenik je postavljen 22. rujna 2001. godine. Spomenik je napravljen u bronci, visine 340 cm. Škabrnja je na dan otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu bila ona svjesna i domoljubna Hrvatska u malom, ali s  velikim značenjem. Spomenik prikazuje cjelovitu figuru dr. Franje Tuđmana, s rukom na srcu, s izvanredno pogođenim izrazom lica, a čitav lik djeluje kao da je iznikao iz hrvatske zemlje i zastao na povijesnoj vjetrometini.

“Lik je hrvatskog Predsjednika prepoznatljiv iz svakog rakursa: njegova osobnost, njegova gesta, pokret, habitus – sve govori: Tuđman. Ali dok gledam tu (kiparski) izvanredno oblikovanu glavu punu bistrine, gorčine i nesalomljivosti, razmišljam i o tome da su to obilježja ne samo istaknutih osoba nego i hrvatskog puka, jer ih je oblikovao kipar kojemu ruku vodi povijesno iskustvo, ono isto koje je te značajke utisnulo u Tuđmanovo lice, ali i u staru dušu naroda… Neprestance se sve osobno pretvara u opće: Tuđmanovo u hrvatsko, hrvatsko u Tuđmanovo. Nema dvojbe da je riječ o Kuzminoj magiji prepoznavanja, simboliziranja i sugestije, jer portretirajući Tuđmana, Kovačić je portretirao i Hrvatsku.” (Igor Zidić)

Prvi hrvatski predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman posjetio je 17. ožujka 1996. Škabrnju. U zaseoku Ambar u kući Grge Rogića predsjednik je otvorio radove na IV. fazi obnove obiteljskih kuća u Škabrnji. Tom prilikom dočekao ga je velik broj oduševljenih Škabrnjana, odajući mu na taj način priznanje za sve što je učinio na obrani i uspostavi slobodne i nezavisne hrvatske države i za povratak u oslobođenu Škabrnju.

Na nadgrobnoj ploči piše njegovo životno načelo, koje je tako rado izricao i u koje je vjerovao, a koje je postalo njegova oporuka i naša obveza da ga provodimo u djelo: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što.”

Općina Škabrnja