Osnovna škola Vladimira Nazora Škabrnja

Javna pučka škola u Škabrnji počela je s radom 1876. Školu su u početku pohađala samo muška djeca od sedam do dvanaest godina života, a od 1893. nastavu pohađaju sva dorasla muška i ženska djeca. Pohađala su je djeca Škabrnje, Prkosa i Zemunika Gornjeg.

Godine 1961. otvorena je Osnovna škola “Vladimir Nazor”, u njenu su sastavu i područne škole Prkos, Galovac i Gorica. Nova školska zgrada u Škabrnji izgrađena je 1974. Prije Domovinskog rata ovu školu pohađaju školski obveznici iz područja tadašnjih triju mjesnih zajednica – Škabrnje, Prkosa i Zemunika Gornjeg (istok). Nastava se održavala u dvije smjene.

Prije Domovinskog rata i progonstva iz Škabrnje, školske godine 1990./91. nastavu je pohađalo 257 učenika, a četverorazrednu Područnu školu u Prkosu 22 učenika. U Domovinskom ratu škola je zapaljena i potpuno uništena. Stravične krilatice ŽIVJELA SMRT i DOBRO DOŠLI U MRTVO SELO, ispisane velikim crnim ćiriličnim slovima, mogle su se pročitati na zidu hodnika naše spaljene i u potpunosti poharane osnovne škole.

U obnovljenoj školskoj zgradi nastava je počela 8. rujna 1997. s ukupno 97 učenika, raspoređenih u 6 odjela.

Danas ovu školu pohađa 215 učenika, nastavu do 4 razreda u područnoj školi u Prkosu, koja je počela s radom 2006., trenutno pohađa 20 učenika.

Općina Škabrnja