Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Staru župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji srušili su srbočetnici za vrijeme Domovinskog rata, 28. Siječnja 1992. godine.

Crkva je posvećena 1918. godine, iako još nije bila dovršena po projektu arhitekta Ćirila Ivekovića.

“U jednom stoljeću nastajala je, a nažalost i nestala ta divna građevina u čiji je svaki kamen ugrađen znoj i ljubav škabrnjskog čovjeka. Ona je okupljala narod, u njoj su se Majci Nebeskoj upućivale molitve za zdravlje, za obitelj, za narod, za dobar urod… Crkva je ta koja je okupljala i učila; kako kroz cijelu povijest od nastanka pa do naših dana. Hram je Božji oduvijek imao posebno mjesto i značaj u životu našeg mjesta i njegovih stanovnika. S ponosom su u svoj Hram hrlili Škabrnjani i Škabrnjanke raspršeni po cijelom svijetu za Veliku Gospu hvaleći Boga i moleći blagoslov.”
(don Zdenko Dundović)

Nakon oslobođenja Škabrnje i povratka ljudi tadašnji je župnik don Tomislav Sikirić upregnuo sve svoje snage u izgradnju do temelja srušene župne crkve. Izgradnja crkve dobila je prvenstvo u Zadarskoj nadbiskupiji te je 30. prosinca 1999. Blagoslovljeno gradilište i položen temeljni kamen na mjestu srušene župne crkve.

Pet godine poslije, Božjom providnošću, uz veliku pomoć triju Vlada RH, Zadarske nadbiskupije, župe Škabrnja i Općine Škabrnja, svesrdnim zalaganjem tadašnjih župnika i župljana, iseljenih Škabrnjana i raznih drugih donatora crkva je dovršena. Posveta novoizgrađene župne crkve obavljena je u nedjelju, 8. kolovoza 2004. Sv. misu i obred posvete predvodio je mons. Ivan Prenđa u nazočnosti generalnog vikara Nadbiskupije mons. Ivana Mustaća, don Zdenka Dundovića – župnika Škabrnje i Nadina, fra Zlatka Špehara – gvardijana Franjevačkog samostana u Vukovaru, četrdesetak svećenika, redovnika i redovnica, mnoštva vjernika te brojnih predstavnika društvenih, županijskih, općinskih i lokalnih vlasti.

Projekt crkve izradio je arhitekt Igor Pedišić iz tvrtke AB FORUM d.o.o. Zadar.

Župna crkva u arhitektonskom je pogledu specifična po tome što je iznad elipsoidne baze postavljeno otvoreno drveno krovište pravokutnog tlocrta.

Koncepcijski se ovdje radi o jednobrodnoj crkvi koja pored pripadajućih proširenja ima u neposrednoj blizini i prostor kapele. Isto je tako između glavne lađe i kapele smještena i sakristija. Krov glavne lađe, koja je tlocrtno pravilna elipsa, poklapa se s pozicijom i veličinom krova srušene crkve i na taj način predstavlja element memorije.

Inače glavno oplošje crkve predstavlja dvostruki kameni zid tako da sam objekt crkve djeluje fortifikacijski, dok se otvori kroz koje ulazi dnevno svjetlo sagledavaju ulaskom u prostor glavne lađe. Na ovaj se način postiže posebnost atmosfere u nutrini crkve.

Općina Škabrnja